Vårt kära land Sverige har mycket att erbjuda och en hel del att upptäcka för den som gillar äventyr. Att ge sig ut på en bilresa från norr till söder är en upplevelse som slår det mesta. Underbart vackra miljöer, intressanta svenska kulturarv och trädgårdar finns att upptäcka i Sveriges alla landskap. Att ge sig ut på vägen utan att vara förberedd är dock inte att rekommendera och det gäller att man noggrant planerar sin körning inför avgång. Att uppgradera sin belysning på bilen är ett sådant exempel och här gäller det att satsa på kvalité så att man inte köper lampor som går sönder halvvägs. Extraljus med led teknik är alltid att rekommendera för maximal hållbarhet och effekt. Lamporna är lite dyrare än Halogen men det är utan tvekan värt varenda krona. Jag personligen har alltid haft ett stort intresse för extraljus och bil belysning för övrigt och tänkte dela med mig av lite tips till den som söker efter lampor med god prestanda till sitt fordon.

Att hitta en pålitlig extraljus återförsäljare på nätet

Ljusgiganten är en av de mer etablerade nätbutikerna som erbjuder fordonsbelysning för både personbil, lastbil och maskin. Butiken har en lång erfarenhet av belysning till Rally bl.a. och man har endast valt att erbjuda de bästa lamporna på marknaden som finns att tillgå. Förutom extraljus så erbjuds även ljusramper och arbetsbelysning till entreprenadsmaskiner. Behöver du ett fäste till extraljusen så kan du enkelt hitta flera fästen som passar till de flesta bilarna eller som är modellanpassad. Led belysning i överlag har en väldigt lång livslängd mellan 30 000 till 50 000 timmar. En ljusramp led är en populär lösning för både maskiner och personbilar så de erbjuder en estetiskt snyggare belysningslösning än runda lampor. Man bör dock ta livslängden med en nypa salt men oavsett vad sanningen är så är drifttimmarna betydligt fler än med både halogen och xenon belysning.

Belysning är ett av de verktyg som samhället är mest beroende av, utan belysning så vore det väldigt svårt att ha ett väl fungerande samhälle. De mest populära ljuskällorna idag är halogen, cfl och led lampor beroende på användningsområde. Det jag kommer fokusera på i detta inlägg är lysrör med led dioder som medför många positiva fördelar som överraskande nog väldigt få känner till.

Stora energibesparingar och kostnadsbesparingar med led lysrör

Den låga energiförbrukningen är utan tvekan den största fördelen med led belysning. Man mer än halverar den totala energiförbrukningen (Watt) genom att byta till led. Ett led lysrör på 22W ersätter flourserande lysrör med en effekt på 58W. Jag har talat med Jens Forsberg som är en belysningsexpert och arbetar för företaget Svealight och han har delat med sig av sin kunskap vilket jag är tacksam för.

Gamla armaturer drar onödigt mycket ström

Jens Forsberg menar att gamla armaturer ofta förbises vilket är ett stort misstag.

”Armaturer som är mer än 20 år bör bytas ut. Vi rekommenderar alltid att man byter ut både armaturen och lysrören vid en övergång till led för att kunna dra maximal nytta av energibesparingen.”

Det är alltså inte bara besparingen av själva lysröret man bör fokusera på utan även armaturen är en enhet som förbrukar ström utan att många känner till det. En ny installation med led lysrör kan därför innebära en besparing uppemot 70-80% istället för 50%, detta är en väsentlig skillnad!

Om ni vill läsa mer om vad man bör tänka på när man går över till led belysning så rekommenderar jag att ni besöker följande webbsajter, Ledsmagazine för generell led belysning och ledlysrör.nu som är en informativ blogg om framförallt lysrör.