En inblick i led lysrörens värld

Belysning är ett av de verktyg som samhället är mest beroende av, utan belysning så vore det väldigt svårt att ha ett väl fungerande samhälle. De mest populära ljuskällorna idag är halogen, cfl och led lampor beroende på användningsområde. Det jag kommer fokusera på i detta inlägg är lysrör med led dioder som medför många positiva fördelar som överraskande nog väldigt få känner till.

Stora energibesparingar och kostnadsbesparingar med led lysrör

Den låga energiförbrukningen är utan tvekan den största fördelen med led belysning. Man mer än halverar den totala energiförbrukningen (Watt) genom att byta till led. Ett led lysrör på 22W ersätter flourserande lysrör med en effekt på 58W. Jag har talat med Jens Forsberg som är en belysningsexpert och arbetar för företaget Svealight och han har delat med sig av sin kunskap vilket jag är tacksam för.

Gamla armaturer drar onödigt mycket ström

Jens Forsberg menar att gamla armaturer ofta förbises vilket är ett stort misstag.

”Armaturer som är mer än 20 år bör bytas ut. Vi rekommenderar alltid att man byter ut både armaturen och lysrören vid en övergång till led för att kunna dra maximal nytta av energibesparingen.”

Det är alltså inte bara besparingen av själva lysröret man bör fokusera på utan även armaturen är en enhet som förbrukar ström utan att många känner till det. En ny installation med led lysrör kan därför innebära en besparing uppemot 70-80% istället för 50%, detta är en väsentlig skillnad!

Om ni vill läsa mer om vad man bör tänka på när man går över till led belysning så rekommenderar jag att ni besöker följande webbsajter, Ledsmagazine för generell led belysning och ledlysrör.nu som är en informativ blogg om framförallt lysrör.