Alla som har arbetat i en musikstudio vet hur viktigt det är att täcka väggarna med ljudabsorberande material så att man slipper eko i sina inspelningar. Ljud studsar ju på väggar och uppfattas starkare och klarare ju mer avskalat det är runt omkring. Varför har man t ex bordsskärmar i öppna kontorslandskap? Jo, för hur skulle någon annars någonsin kunna koncentrera sig på att arbeta?

Omöjligt utan hörlurar

Jag har själv arbetat i ett öppet kontorslandskap, men det var innan dagens moderna bordsskärmar användes. Vi satt 10 personer i en och samma lokal, tätt intill varandra och knappade loss på tangentbord och pratade i telefoner och nej, man vande sig inte. Jag hade aldrig fått något gjort om jag inte haft ljudisolerande hörlurar på mig.

Bordsskärm hjälper

Min tjej jobbar idag i ett liknande kontorslandskap och vittnar om dagens bordsskärmars förträfflighet. Hon menar att hon inte störs nämnvärt av sina grannar, för de finns helt och hållet utanför hennes synfält och dessutom är de ljudisolerande egenskaperna riktigt bra. Så säger hon, i alla fall. Sedan är hon kanske mycket bättre på att stänga ute än jag är, vem vet? Alla är ju olika och min koncentration störs väldigt, väldigt lätt.

Jag vet ju att det finns fantastiska material med extremt goda, ljudisolerande egenskaper. Det var väl på tiden att någon tog fram bordsskärmar med dylik klädsel, just för de öppna kontorslandskapens skull. De är ju så väldigt populära nu, i tider där utrymme kostar allt mer.